Selecteer een pagina

Ecologie

Beschermde natuur

In de ruimtelijke ontwikkeling kijken we op twee manieren naar natuur. Er is gebiedsbescherming en soorten bescherming. Het bosgebied Loenen Beekbergen valt onder lokale natuurnetwerken en Natura2000. Dit betekent dat de natuur in dit gebied beschermd wordt door Nederlandse- en Europesche wet en regelgeving.

Beschermd door europa

Broedende wespendief in Loenen

Beschermd door Europa

Berschermde bosbewoner: vliegend hert

Welke negatieve effecten zijn er?

Overlast kan zijn: geluidsoverlast, trilling, versnippering van habitat, distructie van habitat, oppervlakte verlies, betreding, verlichting.

planten en dieren kunnen negatieve gevolgen ervaren van deze storingsfactoren.

Deze storingsfactoren moeten aan bod komen in het onderzoek tijdens de planvoriming.

Habitat en leefomgeving

Het woord habitat betekent leefomgeving van specifieke natuur. Een habitat is een unieke combinatie van de omgeving, zoals zandgrond, beken en bossage en de planten die zich daar goed voelen. Zoals de jeneverbessen in het Loenense bos.

Een habitat dat kwetsbaar is of belangrijk is voor beschermde soorten wordt beschermt door landelijke én Europese wetgeving.

De veluwe kent verschillende vormen van beschermde gebieden.

Diersoorten

In Europa en Nederland kennen we veel zwaarbeschermde diersoorten. Bekendere soorten zijn het edelhert en de das, maar denk ook aan honderden insectensoorten zoals het vliegend hert. En veel broedvogels.

In de besluitvorming moet ruim onderzoek gedaan worden naar de soorten in het gebied én daaromheen.

Schatting beschermde soorten

Vrijwilligers

Broedparen wespendief

Petitie getekend

Rode lijst soorten

Internationaal beschermde soorten

Internationaal is er een lijst vastgesteld met diersoorten die achteruitgaan. Sinds de omgevingswet moeten alle projecten rekening houden met rodelijst soorten. Deze mogen op populatieniveau niet aangetast worden. 

Neem contact op of meld je aan als vrijwilliger